
Vulcanii Noroioși
Vulcanii noroioși sunt cei mai reprezentativi vulcani de acest tip din țară prin activitatea și formele lor și au fost declarați monument al naturii în anul 1924.
Tabăra de Sculptură
Tabăra de sculptură Măgura a fost organizată în perioada 1970 - 1985. Inițiativa a aparținut sculptorului Gheorghe Coman, sprijinit de Uniunea Artiștilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău
Mănăstirea Ciolanu
Mănăstirea Ciolanu este o mănăstire de călugări creștini ortodocși din județul Buzău, România, localizată în imediata apropiere a Taberei de Sculptură de la Măgura, pe versantul sudic al dealului Ciolanu, către pârâul Nișcov. Mănăstirea este atestată din secolul al XVI-lea.
Trovanții
Trovanții de la Bozioru fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO
Așezarile rupestre
Bisericile sunt un complex de vestigii rupestre – cu origine preponderentă medievală, localizate în zona Munților Buzăului împreună cu zona subcarpaticã respectivă pe o lungime de peste 80 km, mai ales în împrejurimile comunelor Bozioru, Colți, și Brăești (Satul Ruginoasa). Alte amenajări similare mai sunt atestate și pe raza comunelor Cozieni, Cătina și Sibiciu, precum și pe raza orașului Nehoiu.
Muzeul Chihlimbarului
Astăzi, la Colţi, se găseşte singura colecţie de chihlimbar din România, este una dintre cele mai frumoase din lume. Chihlimbarul este un produs natural cunoscut încă din antichitate, este o răşină fosilă provenită din diverse specii de pin ce s-a întărit în sol, acum milioane de ani.
Focul Viu
Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare (sau de către oameni dacă flacăra se stinge).
Cascada Pruncea
Cascada Pruncea – Caşoca, cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău, este situată în Masivul Podul Calului, la aproximativ 10 km de Barajul Siriu.
Lacul Siriu
Lacul Siriu este un lac de acumulare de pe râul Buzău, aflat pe teritoriul comunei Siriu, format în urma construcției, în perioada 1982-1994, a barajului de la Siriu și a hidrocentralei Nehoiașu, de 42 MW. Acest lac a fost construit incepand cu anul 1972. Barajul este alcătuit din rocă, steril și un miez din argilă. Volumul umpluturilor totalizeaza 8,3 milioane m³ anrocamente.